Med anledning av coronavirus/covid-19

Har du symtom som hosta, andningssvårigheter och feber, och har misstanke om smitta ber vi dig att inte besöka en vårdcentral på grund av smittorisk.

För aktuell information om coronavirus hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens hemsida. Du kan även ringa Sveriges nationella informationsnummer 113 13. 

Många av Helsas vårdcentraler vaccination mot TBE och influensa samt erbjuder resevaccin och gardasil. Kontakta din vårdcentral för aktuell information.

Influensavaccin

Influensan brukar hålla på mellan oktober och april.
Kontakta din vårdcentral för aktuell information.

Resevaccin

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder resevaccin, kontakta din vårdcentral för aktuell information. För att underlätta vaccinationsrådgivningen är det bra om du har ditt resmål klart inför besöket. Det är bra om du har med information om dina tidigare vaccinationer. Gå gärna in på  vaccinationsguiden för mer information eller läs vad som gäller för just ditt resmål på Reserådet.

TBE-vaccin

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering mot TBE, kontakta din vårdcentral för aktuell information. Det finns ingen behandling mot TBE, den hjärninflammation som sprids via fästingar. Vistas man mycket i fästingtäta områden är det klokt att vaccinera sig. Sjukdomen uppträder mellan april och november, augusti till september är den mest riskfyllda perioden. Ta två sprutor inför säsongen med en månads mellanrum. Vi rekommenderar att vaccinationen påbörjas i god tid före fästingsäsongen.

Vem bör inte vaccinera sig mot TBE?

Barn under ett år ska inte vaccineras mot TBE. En person som fått allvarlig (livshotande) reaktion mot en föregående dos ska inte vaccineras. Personer som har en svår allergi mot en vaccinkomponent ska inte heller vaccineras. Mer information finns på Folhälsomyndigheten.

Gardasil

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering med Gardasil, kontakta din vårdcentral för aktuell information. Gardasil är ett vaccin mot vissa kondylomvirus som orsakar livmoderhalscancer.

Sedan 1 januari 2010 ingår vaccination mot HPV för flickor 10-12 år gamla i det allmänna vaccinationsprogrammet. Elevhälsan ansvarar sedan juni 2016 även för kompletterande vaccination avseende HPV till flickor upp till 18 år.

Alla Helsas vårdcentraler erbjuder inte Gardasil, se under respektive vårdcentral vilka vaccin din vårdcentral erbjuder.

Öppettider och kontakt

Klicka här för att se kontaktinformation till Helsas vårdcentraler.