Välkommen på drop in-mottagning till Psykolog/Kurator på vårdcentralerna SpiranLaurentiiHornstullSundbyberg och Vallentuna.

Influensavaccin

Influensan brukar hålla på mellan oktober och april. Hör av dig till din vårdcentral för mer information.

Ska du ut och resa? Är det dags för en påfyllnad av tidigare vaccination eller stundar fästingtider? Hos oss får du det skydd du behöver.

Resevaccin

För att underlätta vaccinationsrådgivningen är det bra om du har ditt resmål klart inför besöket. Det är bra om du har med information om dina tidigare vaccinationer. Gå gärna in på  vaccinationsguiden för mer information eller läs vad som gäller för just ditt resmål på Reserådet.

TBE-vaccin

Det finns ingen behandling mot TBE, den hjärninflammation som sprids via fästingar. Vistas man mycket i fästingtäta områden är det klokt att vaccinera sig. Sjukdomen uppträder mellan april och november, augusti till september är den mest riskfyllda perioden. Ta två sprutor inför säsongen med en månads mellanrum. Vi rekommenderar att vaccinationen påbörjas i god tid före fästingsäsongen.

Vem bör inte vaccinera sig mot TBE?

Barn under ett år ska inte vaccineras mot TBE. En person som fått allvarlig (livshotande) reaktion mot en föregående dos ska inte vaccineras. Personer som har en svår allergi mot en vaccinkomponent ska inte heller vaccineras. Mer information finns på Folhälsomyndigheten.

Gardasil

Gardasil är ett vaccin mot vissa kondylomvirus som orsakar livmoderhalscancer. Det är kostnadsfritt att vaccinera sig med Gardasil för kvinnor mellan 13 och 26 år, det vill säga till och med dagen innan du fyller 27 år. Alla Helsas vårdcentraler erbjuder inte Gardasil, se under respektive vårdcentral vilka vaccin din vårdcentral erbjuder.

Tre sprutor

  1. Vaccinationen ges vid tre olika tillfällen med några månaders mellanrum:
  2. den andra sprutan tas cirka två månader efter första sprutan och
  3. den tredje cirka sex månader efter första dosen.

Så förbereder du dig

Innan du får vaccinera dig ska du fylla i en hälsodeklaration. Är du under 18 år ska föräldrarna skriva under.

Kom med en vuxen om du är under 16 år

Minderåriga behöver ha målsmans samtycke. Barn och ungdomar under 16 år behöver komma tillsammans med en vuxen. De vaccinationer du fått på Helsa vårdcentral finns dokumenterade i vår datorjournal. Det är bra om du ändå har med tidigare vaccinationskort.

Öppettider och kontakt

Klicka här för att se öppettider och kontaktinformation till Helsas vårdcentraler.